Hidratáció

Üdv!
Újra itt, rettenetesen sok idő után. Nem szeretnék magyarázkodni, a sikeres vizsgámért keményen meg kellett dolgozni, de most már felfrissülten, új erővel vágok bele az új időszakba.
A tanulásom során volt időm megtapasztalni mindenféle dolgot, ami felfrissíti a testet és az elmét, mivel elég gyakran szükségem volt rá. Az egyik legfontosabb dolog a hidratáció, kívül-belül. Erről hoztam most nektek egy bejegyzést!

A szervezet hidratációja
Nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos a szervezetünk hidratálása egészen addig, amíg komolyabb bajok nem alakulnak ki.

De mi is a megfelelő folyadékháztartás?

Egy átlagos felnőtt embernek napi 2-3 liter folyadékra van szüksége, amit víz és táplálék formájában vehetünk fel. Kórházi gyakorlataim során tapasztaltam, hogy ez a mennyiség a legtöbb embernél igencsak csökkent. A munkahely miatt, vagy egyéb okokból, nem jutnak megfelelő mennyiségű folyadékhoz, és nem is gondolnak bele, mit tesznek saját testükkel.

A megfelelő hidratáció fontos:
- a megfelelő vérkeringéshez
- a megfelelő felszívódáshoz
- a megfelelő vérnyomáshoz
- a jó közérzethez
- a fáradékonyság elkerüléséhez
- a megfelelő koncentrációhoz
és még sorolhatnám, nagyjából minden létfontosságú szerv működéséhez szükséges.
Szóval, bárhová mész, bármit csinálsz, mindig vigyél magaddal legalább egy kis üveg vizet, és kortyolgasd, még akkor is, ha nem érzed, hogy szomjas lennél! Főleg most, a nyári melegekben!

Ugyanis a nem megfelelő folyadékbevitel kellemetlen tüneteket okozhat, mint a fejfájás, szédülés, koncentráció csökkenése, állóképesség csökkenése. Ezek pedig befolyásolhatnak minket mindennapi teendőink elvégzésében.
A legjobb, ha már reggelről egy pohár frissítő hideg vízzel kezdjük a napot!

A bőr hidratációja
A bőr hidratálása is nagyon fontos. A bőr feladatai közé tartozik többek között a védelem, a só- és vízháztartás szabályozása, ez a tapintás érzékszerve. Nagyon fontos, hogy törődjünk a bőrünkkel, a külső behatásoktól óvjuk, valamint megfelelően hidratáljuk.

Többféle módon hidratálhatod bőrödet, a legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel. Emellett vitaminokban gazdag olajokkal kényeztetheted magad - vagy ami még jobb, a párodat.
Rengeteg márkájú, fajtájú olaj van, az már csak rajtad múlik, melyiket választod.
Ajánlott hetente 3x annak, akinek igen száraz a bőre, de aki nem szenved ettől, és úgy érzi, teljesen egészséges, annak sem ritkán, mivel nem csak táplálja a bőrödet és kisimítja, de közben el is lazít. Ez pedig a jobb közérzethez vezet.

A másik, ami fontos - és én nem tudnék meglenni nélküle -, az a testápoló. Különböző illatai miatt szeretem. Kellemes érzést nyújt, a bőrömet rugalmasabbá varázsolja. Én hetente 1x alkalmazom, de bőrtípustól függ, kinek mennyire van szüksége. Ha nagyon száraznak érzed a bőrödet, akár minden zuhanyzás után alkalmazhatod a számodra megfelelőt.

A bőrradír egy nagyon fontos termék, aminek minden fürdőszobában ott (lenne) a helye. Célja, hogy használata során eltávolítsuk az elhalt hámsejteket, a bőr elegendő oxigént tudjon felvenni, és ezáltal megújuljon a bőrünk. Jó, ha a testedre és az arcodra külön bőrradírt használsz. A testedet elég 2 hetente, zuhanyzás közben átmasszíroznod, az arcodat hetente pár alkalommal. Nem szabad túlzásba vinni, ugyanis akkor pont az ellenkezőjét éred el. Az arcra ajánlott radírozás után egy nyugtató hidratálót használni.

És hogy miért fontos a test hidratálása? Sokkal jobb közérzetet ad, felfrissít, egészségesebbnek érzed a bőrödet, ezáltal nyugodtabban tudod végezni a mindennapi teendőidet.

Aki szereti a házi készítésű dolgokat, annak figyelmébe ajánlom a testápolót:
Hozzávalók:
- 1 csésze kakaóvaj
- 0,5 csésze kókuszolaj
- 0,5 csésze extra szűz olívaolaj
Olvaszd össze a kakaóvajat a kókuszolajjal, majd add hozzá az olívaolajat, majd a hűtőben hagyd pár óráig pihenni. Majd botmixerrel keverd össze, és tedd vissza egy órára.
Ha meleg helyen felolvadna, érdemes botmixerrel újra átkeverni.

Remélem, hogy hasznos volt a bejegyzés, és a sok szünet ellenére még olvassa valaki a blogot! :) Szeretnélek megkérni benneteket, hogy hozzászólásban jelezzétek, ha olvastok, és a rövid véleményeteket a blogról. Következő bejegyzés már készülőben! :)
További szép napot, és kitartást ebben a hőségben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése